DOLAR

34,9466

EURO

36,7211

ALTIN

2.977,22

BIST

10.125,46

Gençler, Ekonomiden Yana ‘Umutsuz’

Gençler, Ekonomiden Yana ‘Umutsuz’

Ipsos’un Yaptığı Araştırmaya Göre, 18-24 Yaş Aralığındaki Gençler Daha Umutsuz. -Her 4 Gençten 1’i Türkiye’de Yaşamak İstemediğini Söylüyor.

Ipsos’un yaptığı araştırma, ağır geçim koşullarının ve ekonomiden umutsuzluğun gençlerin Türkiye‘de yaşama isteğini azalttığını ortaya çıkardı. 18-24 yaş arası 10 gençten 8’i Türkiye‘nin ekonomik durumunun kötü olduğunu ifade ederken, yüzde 56‘sı gelecekte daha da kötüye gideceği fikrine sahip. 2021 senesinde gelirlerinin yarısını kiraya veren beyaz yakalı gençler yüzde 17 iken 2023 senesinde bu oran yüzde 45’e yükseldi.

Gençlerin Yüzde 43’ü Bıkkın

Bu ekonomik geçimsizlik, gençlerin Türkiye’de yaşama hayallerine de engel oluyor. Her 4 gençten 1’i Türkiye’de yaşamak istemediğini söylerken, yurt dışında yaşamak isteyenlerin sayısı ise her geçen gün yükseliyor.

Araştırma şirketi olan Ipsos’un yaptığı ve gençlere odaklanan araştırma, 18-24 yaş aralığındaki gençlerin, Türkiye geneline kıyasla daha umutsuz ve kötü bir ruh halinde olduğunu gösteriyor. Yapılan araştırmaya göre, her 100 gençten sadece 8’i ekonomik gidişatta bir düzelme beklentisine sahip olduğunu belirtiyor.

Maaşının yarısını kiraya verdiğini söyleyenlerin oranı yüzde 45 iken, yüzde 36’sı ise 4’te 3’ü gibi büyük bir kısmı ile kira ödediğini ifade ediyor. Bu durum haliyle gençlerin sosyal hayatı üzerinde de büyük etkiye sahip.

Her 10 gençten 3’ü sosyal hayata ayıracak bir maddi durumunun olmadığını söylerken, yüzde 15’i ise ev dışında sosyal hayatının olmadığını belirtti. Gençlerin yüzde 43’ü ruh halini bıkkın olarak aktarıyor. Gençlerin yüzde 23’ü gelecekte Türkiye’de yaşamak istemediğini söylerken, yüzde 38’i ise yurt dışında çalışmak istediğini ifade ediyor.

“Ekonomik Koşullar Aidiyet Duygularında Kırılmaya Neden Oluyor”

Gençlerin ruhsal durumlarında bıkkınlık ve kafa karışıklığının ön planda olduğunu aktaran Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik, araştırma sonuçlarına yönelik yaptığı açıklamada, “Mevcut ekonomik ve sosyal koşullardan duydukları memnuniyetsizlik, milli değerler ve aidiyet duygularında bir kırılmaya neden oluyor denilebilir” dedi.

Her 10 gençten 8’inin Türkiye’nin ekonomisinin mevcut halini kötü bulduğunu ve gençlerin sosyal aktivitelere ayıracak maddi gücünün olmadığını söyleyen Gedik, açıklamasına şöyle devam etti:

“2020 yılında her 10 gençten 8’i Türkiye vatandaşı olmaktan gurur duyarken, 2024’te her 10 gençten 7’si gurur duyduğunu belirtiyor. Yurt dışında çalışmak isteyenler kendini geliştirmek ve dünya çapında fırsatları değerlendirmek istiyor.”

(Sözcü)

 

Daha Fazla Ekonomi Haberi Okumak İçin Tıklayın!

ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ