DOLAR

34,3277

EURO

36,5869

ALTIN

2.884,07

BIST

9.276,78

Hükümet, Kira Artışlarını Düşürmek İçin Mesai Yapıyor!

Hükümet, Kira Artışlarını Düşürmek İçin Mesai Yapıyor!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Hükümet’in Konut ve Kira Fiyat Artışlarını Düşüreceğini Söyledi. Peki Nasıl Olacak?

31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinin ardından sıkı maliye politikalarının koordinesini üstlenen ve seçim döneminde de emeklilere verilecek zammın bütçeyi zorlayacağını savunarak zamma karşı çıkan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni bir düzenlemenin masada olduğunu söyledi. Düzenleme vatandaşların son yıllarda büyük zorluklar çekmesine neden olan kira artışlarının önüne geçilmesini amaçlıyor.

Bakan Şimşek, mesai yaptıkları çalışma ile kentsel dönüşümün finansmanına ve konut arzının artırılmasına katkı sağlayacaklarını, böylece konut ve kira fiyat artışlarının düşeceğini belirtti.

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Bakan Şimşek, şu ifadeleri kullandı:

“Proje Gayrimenkul Yatırım Fonlarının kurulmasına yönelik düzenleme yapıyoruz. Böylece kentsel dönüşümün finansmanına ve konut arzının artırılmasına katkı sağlayacağız. Bu sayede konut ve kira fiyat artışları düşecek, her kesim için konut erişilebilirliği kolaylaşacaktır.”

Türkiye’de Kiralar Neden Yükselmişti?

İnşaat ve gayrimenkul uzmanlarının değerlendirmelerine göre, 2013 yılı Mayıs ayında konut kredisi faiz oranları 0.61-0.65 seviyesinde bulunuyordu. Bu dönem kiraların en düşük olduğu zaman olarak biliniyor. O günlerde insanlar kiraya verecekleri parayla konut alıp kendi evlerinin sahibi oldular. Sistem şöyle işledi: ucuza kredi çektiler ve kira öder gibi ev sahibi oldular. Fakat faizi arttıran etkenlerden ötürü konut kredisi faizi bugün 1.22-1.25’e kadar yükseldi. Bu da kiralık daireye geçmeyi ev almaktan daha avantajlı duruma getirdi.

Bugün birisi ev alırsa 2-3 sene öncesine göre 2 katı daha fazla faiz ödemek zorunda. Bu da kiralık evlerin ücretlerini artırdı ve kiralık ev azlığından dolayı da talep yükseldi ve aylık kiralar yükseldi. Bugün kirada oturmak faiz ödemekten daha avantajlı oldu. İşte kiraların artmasındaki ilk nedeni böyle değerlendiren uzmanlar, ikinci sebebin ise, kentsel dönüşüm olduğunu vurguluyor.

Uzmanlara göre, kentsel dönüşüm furyasından ötürü müteahhitlerin aldığı daireler mal sahiplerini kiralık daireye çıkmaya zorluyor ve kiraların artmasına neden oluyor.

Ağustos ve Ekim 15’e kadar öğrencilerin üniversite için gelmeleriyle taleplerin arttığını ve bir kaç öğrencinin bir araya gelerek ev tutmasının da kiraları artırdığını kaydeden uzmanlar, evleri dönüşüme giden mülk sahiplerinin hem devletten kira yardımı aldığını hem de müteahhitten aldığını dile getiriyorlar. Bu nedenle hiç sorgulamadan kiralamaların yapıldığı ve ev sahiplerinin de ‘Nasıl olsa mecburlar, nasıl olsa dairem kiralanıyor’ diye rayiç değerlerinin daha üstünde talepte bulunduklarına dikkat çekiliyor. Bu yaklaşımların da kirada yüksek bedellerin ortaya çıkmasına neden olduğu belirtiliyor.

 

Daha Fazla Ekonomi Haberi Okumak İçin Tıklayın!

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ