Otoyol ve Köprülerden Yüzde 60 Varan Zam
Dün Geçseydiniz Neredeyse Yüzde 60 Daha Az Ödeyecektiniz! Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretlerine Yüzde 60’a Varan Zam!
Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Yap-İşlet-Devret (YİD) kapsamında özel şirketler tarafından işletilen otoyol ve köprü ücretlerine bugünden geçerli olmak üzere zam yapıldığını açıkladı. Yapılan son düzenlemelerle 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri tek yön otomobil geçişi yüzde 60, Ankara-Niğde Otoyolu otomobil geçişi yüzde 40, 1915 Çanakkale Köprüsü otomobil geçişi yüzde 42 zamlandı.
Zamlar Yüzde 40 ila Yüzde 60 Arasında
KGM‘nin açıklamasında yer alan bilgiler şöyle oldu:
15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri tek yön otomobil geçiş ücretine yüzde 60 zam yapılarak 15 TL’den 24 TL’ye çıkarıldı.
Osmangazi Köprüsü geçişi otomobiller için yüzde 37,50 zamlanarak 290 TL’den 399 TL’ye, 1915 Çanakkale Köprüsü yüzde 42 zamlanarak 295 TL’den 419 TL’ye, Yavuz Sultan Selim Köprüsü yüzde 40 zamlanarak 35 TL’den 49 TL’ye yükseltildi.
Ankara-Niğde Otoyolu otomobil geçiş ücretine yüzde 40 zam yapılarak 210 TL’den 295 TL’ye çıkarıldı. Malkara-Çanakkale Otoyolu (Malkara giriş – 1915 Çanakkale Köprüsü çıkış) otomobil geçiş ücreti yüzde 41 zamlanarak 410 TL’den 579 TL’ye yükseldi.
İstanbul-Ankara arasındaki Anadolu otoyolu ücreti otomobiller için 134 lira oldu.
Vatandaş, Karara Tepkili
YID modeli ile yapılan yatırımlar için verilen geçiş garantilerinin bir çok projede sağlanmadığına dair bilgiler kamuoyu tarafından bilinen bir gerçek. Söz konusu duruma ilişkin basına düşen haberlerin de yakında takip edildiği bugünlerde özel sektörün inşa ettiği ettiği otoyol ve köprülere getirilen bu zamlar vatandaşın sert tepkisine neden oldu. Vatandaşlar, bu şirketlerin daha fazla gelir elde edebilmesi için geçilmeyen köprüden kullanılmayan otoyoldan ceplerinden para çıkacak olmasının doğru bir uygulama olmadığını düşünüyor.
31 Mart 2024 yerel seçimlerinin ardından zaten vergi ve faiz yükü ile beli bükülen vatandaş, sıkı maliye politikaları kapsamında ellerinden gelenin fazlasını yaptıklarını, bundan fazlasının vatandaş tarafından sürdürülebilirliği olmadığına dair düşüncelerini dile getiriyorlar.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki Hükümet’in artık daha fazla vatandaşa yük yüklemesinin kaldırılabilir bir yanı olmadığının AK Parti kurmayları tarafından zaman zaman MYK ve MKYK‘da masaya geldiği ileri sürülüyor. Ekonomi yönetiminin başında olan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek‘in, ekonomide düze çıkılabilmesi için bu söylemlere çok sıcak bakmadığını da dile getiriliyor.
Daha Fazla Ekonomi Haberi Okumak İçin Tıklayın!