Duyurulan bu yeni ücret uygulaması, sosyal medyada üzerinde büyük bir tepkiyle karşılandı. Araç sahipleri, bu ek ücretin yasal bir dayanağa sahip olmadığını ifade ederek uygulamanın iptal edilmesini istiyorlar.
TÜVTÜRK ise konuya ilişkin olarak kredi kartı ile ödenen araç muayenelerinde ek ücret almadıklarını aktarsa da, hizmet veren firmaların müşterilerden hizmet bedeli adı altında ücret talep edebileceklerini bildirdi.
Ek Ücret Değil, Hizmet Bedeli…
TÜVTÜRK açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Kredi kartı veya banka kartı ile yapılan ödemeler, 6493 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat uyarınca, müşterilerimize tek seferlik ödeme hizmeti sunan bir hizmet sağlayıcı firma üzerinden gerçekleştirilmekte ve sunulan tek seferlik ödeme hizmeti karşılığında, hizmet sağlayıcı firma tarafından müşterilerimizden bir ‘hizmet bedeli‘ tahsil edilmektedir.
TÜVTÜRK olarak tarafımızca araç muayene ücret bedellerinin ödenmesinde alternatif ödeme aracı olarak sunulan banka kartı ve kredi kartı ile yapılan ödemelerde, muayene ücreti haricinde herhangi bir ek ücret alınmamaktadır. Basında yer alan ‘TÜVTÜRK’ün kredi kartı ile yapılan ödemelerde komisyon aldığına’ dair haberler gerçeği yansıtmamaktadır, kamuoyunun bilgilerine sunulur.”
Ne Olmuştu?
Antalya‘nın Kepez ilçesinde yaşayan Sedat Tulum, TÜVTÜRK‘te kredi kartı ile ödeme sonrası kendisinden alınan bedel için ‘yapılan kesinti hatalı’ diyerek Kepez Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmuş ve ücretin iadesini talep etmişti. Heyet yaptığı inceleme sonrası Tulum’un talebini reddetmişti.
Mahkemeyse, Kepez Tüketici Hakem Heyeti kararını iptal etmişti. 10 lira 69 kuruşluk kesintinin Sedat Tulum’a ödenmesine karar veren mahkeme kararında özetle “Hizmet bedeli adı altında kesinti yapılmasını gerektiren bir düzenleme yok. Tüketici, ödemeyi ister nakit ister kredi veya banka kartı ile yapar. Yapılan kesinti hakkaniyete uygun değil” denilmişti.
Trabzon‘da da Ömer Altuntaş benzer bir durum ile karşı karşıya kalmış ve hakkını aramıştı.
Daha Fazla Haber Okumak İçin Tıklayın!