İkinci El Araç Satışlarında Yeni Dönemin Kapısı Açılıyor
İkinci El Araç Satışlarında Yeni Bir Dönemin Kapıları Aralanıyor;-Aracını İlan Sitelerine Koymak İsteyenler Önce E-Devlet Sistemini Ziyaret Edecek.
Geçen hafta açıklama yapan Ticaret Bakanı Ömer Bolat‘ın, ilan sitelerindeki gayrimenkul ve otomotiv ilanlarının verilme aşamalarını resmiyete kavuşturacak yeni bir uygulamanın hayata geçeceğini duyurmasının ardından sistemin detayları ortaya çıkmaya başladı. E-devlet üzerinden hayata geçirilecek bu uygulamayla beraber ikinci el araç alım ve satımlarında sahte ilanlara karşı güvenlik önlemi sağlanacak.
Kasım 2023’te uygulamaya konulan düzenleme ile aracını ilan sitelerine koyacak kişiler, e-devlet sitesinden kimlik doğrulama işlemlerini yaptıktan sonra ilan verebiliyordu. Edinilen bilgilere göre, ikinci el araçlar için de bu sistemi sağlayacak yeni bir uygulama getiriliyor.
Getirilen Uygulama Nasıl İşleyecek?
Aracının bir yetkili satıcı tarafından satılmasını talep eden kişi e-devlet üzerinden “araçlarım” bölümüne girerek satmak istediği aracı seçecek ve bir sonraki adıma yönlendirilecek. Açılan pencereden yetkili araç satıcısının kodunu girecek ve aracını satmak için bu satıcıya yetki verecek. İkinci el araç satıcısı ilgili ikinci el aracın satılmak istenen fiyatı, özellikleri, kilometresi, yaşı ve hasar durumu gibi tüm bilgilerini ilan sitesine kaydedebilecek. İlk aşamada ilan sitelerinde “doğrulanmış ilan” olarak görüntülenecek bu ilanlar, Ocak 2025 itibarıyla ilan sitelerinde tamamen zorunlu olacak.
“Hem Alıcı Hem De Yetkili Satıcıların Mağduriyetini Ortadan Kaldıracak”
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, yeni düzenleme hakkında şunları söyledi:
“Bu düzenleme spekülasyonları engelleyeceği gibi gelişigüzel fiyat uygulaması yaparak hem alıcı hem de yetkili satıcıların mağduriyetini ortadan kaldıracak. Yetki belgesi olmadan haksız kazanç elde etmeye çalışan, vatandaşı da, doğru fiyat uygulamasıyla işini yapmaya çalışan yetki belgesi sahibi esnafı da zor durumda bırakan bu uygulamalar yeni düzenleme ile son bulacaktır.”
“Sağlıklı Bir Ticaret Altyapısı Oluşması İçin Satışlar, Noterler Üzerinden Değil Yetkili Satıcılar Üzerinden Yapılmalı”
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Otomotiv Sektörü Komite Başkanı Anıl Şentürk ise şöyle konuştu:
“Öyle tahmin ediyoruz ki e-devlet’te araçlarım bölümüne birkaç yeni sekme, seçenek konulacak. Buradan yetkilendirme yapılacak. Konsinye araçların kaydının tutulmasıyla kayıtdışılığın büyük ölçüde önüne geçilecek.
Diğer yandan son bir yılda ikinci elde dolandırıcılık vakaları çok fazla artmıştı. E-devlet üzerinden yapılacak doğrulamayla şahıs kendisini ispatlamış olacak. Bununla birlikte, geçmişte yaşanan olağan dışı fiyatlamaların, spekületif oluşumlarının da önüne geçilebilir bu yeni uygulamayla diye düşünüyorum.
Biz sağlıklı bir ticaret altyapısı oluşması için tüm ikinci el araç satışlarının noterler üzerinde değil de, yetkili satıcılar üzerinden yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bununla ilgili de bir çalışmamız var. Böylece, hem yetkili satıcıların sorumluluğu artmış olur hem de fahiş fiyat oluşumu, dolandırıcılık ve kayıtdışılığın önüne tamamen geçilir diye düşünüyoruz.”
“Araçların Ortalama Satış Süresi Göz Önünde Bulundurulmalı”
Öte yandan, VavaCars Ticari Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, “Araç satmayı düşünen bireysel müşterilerin, fiyat beklentilerinde 2-2,5 aya varan ortalama satış süresini göz önünde bulundurmaları kritik bir unsur. Yakın zamanda düzenlediğimiz anket sonucunda ikinci el araç satışlarının 8-10 haftayı bulan sürelere uzadığını gördük” değerlendirmesinde bulundu.
(Hürriyet)
Daha Fazla Haber Okumak İçin Tıklayın!