Memura Giyim Yardımı Vergisi: Geriye Dönük 5 Yıllık Borç Yolda

Memura Geriye Dönük Giyim Vergisi Şoku! 250 Bin Kişiye 5 Yıllık Vergi Yolda.
Giyim yardımı alan kamu çalışanlarına vergi borcu çıkarılıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, giyim yardımının Gelir Vergisi’ne tabi olduğu gerekçesiyle kamu kurumlarından memurların listesini istedi. 2020’ye kadar uzanan 5 yıllık vergi yükü memurların omzuna binebilir.
GİB Tüm Kurumlardan Liste İstedi
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ve defterdarlıklar, çek, kupon veya kartla giyim yardımı alan memurların listesini talep etti. Yardımların “ek gelir” sayılması nedeniyle, çalışanlara geriye dönük gelir vergisi çıkarılması bekleniyor. Bu kapsamda, tüm memurların isimleri ve aldıkları yardımların tutarları Excel formatında kurumlardan istendi.
Giyim Yardımı Artık Ek Gelir Sayılıyor
GİB, 3 Mart 2024 tarihli yazısında, iş kıyafetleri ve koruyucu ekipmanların yalnızca kurumun demirbaşı olarak verilmesi gerektiğini, çek, kupon veya PTT kart ile yapılan yardımların mevzuata aykırı olduğunu bildirdi. Yazıda ayrıca, bu tür yardımların Gelir Vergisi kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.
250 Bin Memura Vergi Şoku
Kamu yetkililerinden edinilen bilgilere göre, uygulamanın yaklaşık 250 bin memuru etkileyeceği düşünülüyor. Çek, kupon veya kart yoluyla giyim yardımı alanlar dahil, kıyafetin doğrudan verildiği durumlarda bile memurların son 5 yılın vergisini ödemesi gerekecek.
“Kurumların satın alarak verdiği kıyafetler dahil olmak üzere, tüm giyim ödemeleri kişi bazında ayrı ayrı bildirilecek. Bu destekler artık ‘gelir’ sayılacak” ifadeleri kullanıldı.
Sayıştay Uyardı, Maliye Harekete Geçti
Sayıştay da daha önce bazı raporlarında, memura yapılan giyim yardımlarının zimmet çıkarılarak geri alınması gerektiğini belirtmişti. Şimdi ise Maliye Bakanlığı, bu yardımları vergilendirmek için düğmeye bastı.
15 Gün Süre Verildi
Defterdarlıklar, kurumlara gönderilen yazıyla, 2020 ve 2021 yıllarında PTTEM kart, hediye çeki veya benzeri araçlarla yapılan tüm ödemelerin tam listesini en geç 15 gün içinde bildirmelerini istedi. Aksi durumda cezai işlem uygulanabileceği ifade edildi. (Sözcü)
Daha Fazla Haber Okumak İçin Tıklayın!