DOLAR

36,6889

EURO

39,9526

ALTIN

3.519,55

BIST

10.814,05

CHP, Yeni Anayasa Konusunda Net!

CHP, Yeni Anayasa Konusunda Net!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçen’den “Yeni Anayasa” Açıklaması: Anayasaya Saygının Olmadığı Bir Ortamda Anayasa Tartışmanın Bir Anlamı Yoktur!

31 Mart Yerel Seçimleri‘nin ardından Hükümet’in gündemine aldığı Yeni Anayasa tartışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş‘un siyasi partilere ziyaret programının ardından sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere tüm paydaşları dinleyeceği bugünlerde CHP kanadından da önemli bir açıklama geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, “Ülkemizi darbe hukukundan arındırmak isteyenlerin, öncelikle payına düşen sorumluluğu yerine getirerek darbe dönemi kanunlarını değiştirmesi, uygulamada da özgürlük alanlarını genişletmesi gerekir.” ifadesini kullandı.

“Öncelikle Darbe Dönemi Kanunlarının Değiştirilmesi, Uygulamada da Özgürlük Alanlarının Genişletilmesi Gerekir”

Gökçe Gökçen, “yeni anayasa” tartışmalarına ilişkin yazılı açıklama yaparak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın yürürlükteki anayasayı “darbe anayasası” olarak gördüğünü belirtti.

12 Eylül 1980 darbesinin, Türkiye‘de sosyal ve ekonomik haklara, ifade özgürlüğüne, siyasal haklara ve örgütlenme özgürlüklerine vurulmuş bir darbe olduğunu dile getiren Gökçen, şunları kaydetti:

Darbe döneminden kalan kanunlar halen yürürlükte. Önce bunlar değiştirilmelidir. Ülkemizi darbe hukukundan arındırmak isteyenlerin, öncelikle payına düşen sorumluluğu yerine getirerek darbe dönemi kanunlarını değiştirmesi, uygulamada da özgürlük alanlarını genişletmesi gerekir.

Bir anayasa değişikliği yapılabilmesi için önce yürürlükteki anayasanın ve Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanıyor olması gerekir. Anayasaya saygının olmadığı bir ortamda anayasa tartışmanın bir anlamı yoktur.”

Yeni Anayasa Neden Yapılmak İsteniyor?

AK Parti ve MHP’nin, bu aşamada yapmak istediği hamle; anayasanın baştan sona değiştirilerek, sivil bir metnin ortaya çıkarılması olarak belirleniyor.

Yeni Anayasa geniş kapsamlı bir görüş alışverişi yapılarak oluşturulmak isteniyor. Bu kapsamda partilerin yanı sıra üniversiteler, STK’lar, akademisyenler ve anayasa hukukçularının da görüşleri alınacak olup, ortaya çıkan taslaklar ve görüşler bir havuzda toplanacak.

Bir çok siyasi parti Anayasanın ilk 4 maddesine vurgu yaparken, hangi siyasi partilerin ve hangi isimlerin anayasaya destek vereceği ise şimdiden merak ediliyor.

Ne Olmuştu?

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, parti gruplarına yapacağı ziyaret programına 30 Nisan’da CHP Genel Başkanı Özgür Özel‘i ziyaret ederek başlamış, ardından sırasıyla  İYİ Parti, Saadet Grubu, Dem Parti, MHP ve AK Parti‘yi ziyaret etmişti.

Kurtulmuş, Özbekistan ve Kazakistan ziyaretleri dönüşünde konuya ilişkin uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunmuştu. Kurtulmuş, darbenin kodlarının dışına çıkıp sivil, özgürlükçü, kapsayıcı ve daha demokratik bir anayasayı yapmanın en başta gelen sorumluluk ve zorunluluk olduğunu vurgulayarak, hiçbir siyasi partinin yeni anayasa için kapıyı kapatmadığını kaydetmişti Kurtulmuş, Ekim ayından sonra üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının, hukuk camiasının, sivil toplum kuruluşlarının ve ‘Bu konuda benim fikrim var‘ diyen bütün platformların görüşlerini dinleyeceğini de ifade etmişti.

 

Daha Fazla Siyaset Haberi Okumak İçin Tıklayın!

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ