CHP’den İsraf ve Kayırmacılık Genelgesi

CHP’den Kayırmacılık, Şatafat ve İsraf ile Mücadele Genelgesi: Kamu Hizmetine Seçilme Bir Ayrıcalık Değil Belediye Başkan ve Yöneticileri İçin Büyük Sorumluluktur.-Atamalarda Akrabalık, Hısımlık ve Sosyal İlişkiler Tercih Konusu Yapılamaz.
31 Mart Yerel Seçimleri‘nden birinci parti olarak çıkarak 47 yılın ardından büyük bir zafere imza atan CHP‘de artık atılan her adımın önemi daha büyük. Üstlenilen bu sorumluluğun farkında olan CHP‘de görev alan aşağıdan yukarıya tüm kademelerde yapılacak her çalışmanın öznesini vatandaşın faydası, kamuya artı sağlayacak projeler, millet için çalışacak devlet adamları gibi önemli noktalar oluşturuyor. CHP Genel Merkezi, lider Özel Özel ile yakaladığı başarının ardından tüm adımlarını vatandaşın hassasiyetlerini göz önüne alarak atmayı uygun bulurken, bu noktada özellikle 22 yıldır iktidar olan AK Parti‘de son zamanlarda da göz önüne gelen şatafat ve israf gibi olaylarda adının anılmasının önüne geçmek istiyor. Bu dönemde, doğru adımlarla doğru hizmet anlayışını göstermek isteyen CHP Genel Merkezi, yerel seçimlerin ardından belediye başkanlarına “Kayırmacılık, şatafat ve israfla mücadele” başlıklı bir genelge gönderdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek ve Genel Sekreter Selin Sayek Böke imzasıyla CHP‘li belediyelere gönderilen Genelgede, ihalelerin şeffaf şekilde internet üzerinden açıklanmasından belediye hizmetlerinde şatafat ve aşırılıktan kaçınılmasına, yurt dışına belediye çalışanlarının gönderilmemesinden taşıt kullanımına, belediye şirketlerine ve belediye kadrolarına yapılacak atamalardan işe alımlarda kişiye özel ilanlar yapılmamasına kadar bir dizi uyarıda bulunuldu.
Genelgede yer alan önemli başlıklar şöyle oldu:
Kamu Hizmetine Seçilme Bir Ayrıcalık Değil Büyük Sorumluluktur
İsrafla mücadele; kamu kaynaklarının sürdürülebilir kalkınmayı, sosyal adaleti ve refahın tüm topluma yayılmasını sağlamak için kullanımında kilit önemdedir. Kamu hizmetine seçilme bir ayrıcalık değil belediye başkan ve yöneticileri için büyük sorumluluktur. Bu nedenle şatafat ve kamu kaynaklarının israfından uzak durulmalıdır. Bunun için ihale süreçlerinde şeffaflık; temsil, ağırlama ve tanıtım törenlerinde şatafattan kaçınan mütevazilik; taşıtların kullanımında etkin takip ve denetimin yanında hizmet dışına çıkmama; yurt dışı görevlendirmelerde halkın yararına olmayan, imtiyazlara yol açan kişisel faydaya imkan vermeme; elektrik tüketiminde yasaların verdiği tüm imkanları en yaratıcı ve en ekonomik şekilde kullanma; atamalarda ve işe alımlarda kayırmacılığa yol açmama; liyakat dışına çıkmama ilkelerine sıkı sıkıya bağlı kalınması gerekmektedir.
İhalelerde Şeffaflık Vurgusu
Kamu ihalelerinin açık ihale usulüyle yapılmasına özen gösterilir. Pazarlık ve doğrudan temin usulleriyle yapılan ihaleler şeffaf şekilde internet üzerinden düzenli olarak kamuoyuna açıklanır.
Ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılmaz.
Taşıtlar Özel İşlerde Kullanılamaz
Belediyelere ait taşıtların tahsis ve kullanımında lüks, gösteriş ve aşırılıktan kaçınılmasına özen gösterilir. 237 sayılı Taşıt Kanunu hükümlerine uyulur, Kanunun izin verdiği haller dışında yapılmış olan taşıt tahsisleri kaldırılır.
Taşıtlar belediyelerin birimleri arasında ayrım yapılmaksızın, münhasıran resmi hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla kullanılır.
Taşıtlar özel işlerde kullanılamaz, hiçbir makam, birim ve şahsın kullanımına tahsis edilemez ve bu amaçla bekletilemez, eş, dost ve akrabalara kullandırılamaz.
Aşırılıktan ve İsraftan Uzak Durulmalı!
Belediye tarafından yabancı dil öğrenmek, bilgi ve görgülerini artırmak veya lisansüstü eğitim amaçlarıyla yurtdışına belediye çalışanı gönderilmez.
Uluslararası toplantılar, milli bayramlar, illerin kurtuluş günleri ve Cumhuriyet Kutlamaları ile diğer açılış, konferans, seminer, yıldönümü ve benzeri kutlama ve organizasyonlar sebebiyle gezi, kokteyl, yemek ve benzeri davetler düzenlenmesi halinde aşırılıktan ve israftan kaçınılmasına özen gösterilir, bu faaliyetlerde hediye ve diğer adlar altında herhangi bir ödeme yapılmaz.
Atamalarda Akrabalık, Hısımlık ve Sosyal İlişkiler Tercih Konusu Yapılamaz
Belediye üst yönetiminde, belediye şirketlerinde, bağlı kuruluşlarında ve iştiraklerde gerçekleştirilecek yönetici ve uzman kadro atamaları ile Belediye Başkan Yardımcısı atamaları başta olmak üzere belediyelerdeki personel yönetiminde akrabalık, hısımlık, ticari ilişki gibi sosyal ilişkiler, gerekli liyakat ve deneyim koşulları sağlanıyor olsa dahi, referans ve tercih konusu yapılamaz.
Akraba kayırmacılığı ya da siyasi kayırmacılıkla mücadele tek başına yasalar ve kurallarla sağlanamayacağı için bu tür uygulamalara karşı tolerans gösterilmez; etik temelli bir yaklaşımı uygulamaya koymak için yönetim kültüründe de değişikliğe gitmek hedeflenir.
Kamu görevleri yerine getirilirken keyfi olarak herhangi bir kişi, grup veya organın zararına davranılmaz ve bütün vatandaşların haklarına, görevlerine ve çıkarlarına gereken saygı gösterilir.
İşe alımlarda kişiye özel ilanlar verilemez.
Daha Fazla Siyaset Haberi Okumak İçin Tıklayın!