Tutuklu Aileleri İle Yeni Randevu 26 Haziran’da…

Tutuklu Yakınları İle Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 12 Haziran’da Bir Araya Geldi.- 26 Haziran’da Taraflar İkinci Kez Bir Araya Gelecek.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Newroz Uysal Aslan, tutuklu yakınlarının 12 Haziran’da Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile bir araya gelinmesi ve cezaevlerinde yaşamını yitirenler hakkında açıklamalarda bulundu.
Uysal, şunları söyledi:
“Adalet Bakanından Görüşme Talebi Geldi”
Tutuklu yakınları 12 Haziran’da Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile bir araya geldi. Cezaevlerinde yürütülen bu işkence politikalarının temel muhataplarından bir tanesi de Adalet Bakanlığı’dır. Hem hukuken bundan sorumlu olan makam olmasından hem de Öcalan üzerindeki tecridin hukuki açısından birinci dereceden muhatabı olmasından dolayı. Anneler, 6 haftadır her Çarşamba günü Adalet Bakanlığı önünde açıklama yaparak seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Her hafta farklı kentlerden anneler geliyor. 6’ncı haftaya kadar Adalet Bakanlığı annelerle görüşmeyi reddetti. İnsan Hakları İnceleme Komisyonunu hasta tutsaklar üzerine bir konuyu görüşmek üzere toplanmıştı. Anneler de komisyon toplantısının olduğu yerde anneler toplandı. Daha sonra Adalet Bakanından görüşme talebi geldi.
Görüşmede İnsan Hakları Komisyonu başkanı, Tutuklu ve Hükümlü Hakları İnceleme Alt Komisyonu başkanı, diğer milletvekilleri ve bizler vardık. Bu görüşme 15-20 dakikalık bir görüşme oldu. Aileler, kimi taleplerini iletti. Bakanlık ise ailelerin taleplerini not eden klasik bürokratik bir tarzda sorunların çözümüne ilişkin herhangi bir takvim vermedi. Bayramdan sonraki çarşamba günü tekrar daha detaylı görüşmek içini randevulaştık.”
“Çözüm Tecritten Vazgeçmek”
Bu görüşmenin kendisi de çok önemli, ama konu hakkında Meclis ayağıyla sorumlu her iki komisyon başkanının somut bir şey söylemekten imtina ettiği, çözüme dair bir söz söylemekten kaçındıklarını gözlemlediğimizi söylemek gerekir. Bu süreç tekil, spesifik ve bir an da ortaya çıkan meseleler değil, bir devlet politikası olarak ortaya çıkan bir meseledir. Bu noktada politik bir değişime ve çözümleyici bir akla ihtiyaç var. O nedenle bu görüşme önemli, ancak bu görüşmenin devamında devletin, ‘Bilmiyorum, duymadım, etmiyorum’ üzerinden bir bakış açısı değil, hasta tutsaklar ve İmralı tecridi başta olmak üzere cezaevlerindeki bu işkence politikalarından vazgeçmesi gerekiyor.”
Daha Fazla Haber Okumak İçin Tıklayın!