DOLAR

39,5340

EURO

45,4500

ALTIN

4.298,46

BIST

9.196,13

Alarmı Ertelemeyin: Uzmanlardan Sağlıklı Uyanma Tüyoları

Alarmı Ertelemeyin: Uzmanlardan Sağlıklı Uyanma Tüyoları

The New York Times Yazdı: En İyi Uyanma Yöntemi Ne?

Sabahları daha zinde uyanmak mümkün mü? Uzmanlara göre evet. The New York Times’ın derlediği öneriler, güne sağlıklı ve enerjik başlamak için ipuçları sunuyor.

Uyanmak için en etkili yöntem: Işık ve düzen

The New York Times tarafından yayımlanan habere göre, sabah uyanmanın kalitesi, tüm günümüzü etkileyebiliyor. Uzmanlar, her sabah aynı saatte uyanmak, doğal ışığa çıkmak ve alarmı ertelememek gibi yöntemlerin daha enerjik bir başlangıç sağladığını belirtiyor.

Mount Sinai Hastanesi’nden Mariana Figueiro, “En iyi şey bir köpek sahiplenmek” diyerek dikkat çekiyor. Şaka gibi görünse de sabah yürüyüşüne çıkmak, aynı saatte uyanmak ve gün ışığı almak açısından oldukça faydalı.

Her sabah aynı saatte uyanmak şart mı?

Weill Cornell Uyku Tıbbı Merkezi’nden Dr. Daniel Barone, 7–9 saat uyuyan bir bireyin belirli bir saatte uyanmasının şart olmadığını ancak tutarlılığın çok önemli olduğunu belirtiyor.

Brown Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Katherine Sharkey ise sirkadiyen ritimlerin sadece uyku değil, metabolizma, hormonlar, ruh hali ve bilişsel işlevler üzerinde de etkili olduğunu vurguluyor.

Hafta sonu fazladan uyku zararlı olabilir

Michigan Üniversitesi Uyku ve Sirkadiyen Araştırma Laboratuvarı’ndan Helen Burgess, hafta sonu rutinin bozulmasının biyolojik saatle çeliştiğini söylüyor.

Uzmanlara göre hafta içi yeterince uyuyamıyorsanız, kısa bir gündüz uykusu hafta sonu geç kalkmaktan daha etkili olabilir.

Barone, “En fazla bir saat geç uyanabilirsiniz, fazlası sosyal jet lag etkisi yaratır” diyor. Bu da gün içinde yorgunluk ve odaklanma problemi anlamına geliyor.

Güne ışıkla başlayın

Uyanır uyanmaz perdeleri açmak ve mümkünse dışarı çıkmak öneriliyor.

Dr. Sharkey, sabah güneşinin vücuda “gün başladı” sinyali gönderdiğini belirtiyor. Işık, kortizol hormonunun salınımını tetikleyerek hem enerji seviyesini artırıyor hem de ruh haline olumlu katkı sağlıyor.

Kapalı havalarda bile dışarı çıkmak, biyolojik saati ayarlamak için yeterli ışığı sağlayabiliyor. Eğer hâlâ karanlıksa, ışık kutuları veya gün ışığı simülasyonu yapan alarmlar tavsiye ediliyor.

Güneş ışığında kalma süresi ne kadar uzun olursa o kadar iyi. İdeal süre bir saat olarak belirtilse de, 15 dakika bile fayda sağlıyor.

Alarmı ertelemek neden kötü bir fikir?

Emory Üniversitesi’nden Prof. Ann E. Rogers, alarmı ertelemenin vücudun daha fazla uykuya ihtiyacı olduğuna dair bir sinyal olduğunu söylüyor.
Dr. Sharkey, “Erteleyecekseniz, alarmı o saate kurun ve direkt kalkın” diyerek, bölünmüş uyku yerine kesintisiz bir 10 dakikanın bile daha sağlıklı olduğunu vurguluyor.

Daha Fazla Haber Okumak İçin Tıklayın!

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ