Ankara Trafiği Yoğun: DEM Parti, AK Parti ve MHP ile Masaya Oturdu

DEM Parti’den AK Parti ve MHP’ye Kritik Ziyaret: Yargı Paketi ve Anayasa Masada
DEM Parti heyeti, Meclis‘te hem MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli hem de AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Güler ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerde yeni anayasa süreci, 10. Yargı Paketi ve cezaevi düzenlemeleri gibi kritik başlıklar ele alındı.
Bahçeli ile görüşmede neler konuşuldu?
DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları, MHP lideri Devlet Bahçeli’yle Meclis’te yaptıkları görüşmede barış süreci, anayasa ve yargı düzenlemeleri başta olmak üzere pek çok konuda yapıcı bir diyalog gerçekleştirdi.
DEM Parti ile MHP heyeti, TBMM’de 40 dakika süren görüşmede önemli başlıkları ele aldı. Görüşmeye Devlet Bahçeli, DEM Parti Eş Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları, MHP’den Fethi Yıldız ve Celal Adan, DEM Parti’den ise Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli katıldı.
Görüşmenin ardından DEM Parti’den yapılan açıklamada:
“Türkiye ve bölgede yaşanan gelişmelere ilişkin kapsamlı bir fikir alışverişinde bulunulan görüşme, son derece yapıcı bir atmosferde geçti.”
Öcalan çağrısı ve yeni anayasa masadaydı
Görüşmede Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta yaptığı ‘silah bırakma ve PKK’nin feshi’ çağrısı, bu çağrı sonrası yaşanan gelişmeler, yeni anayasa çalışmaları, yeni yargı paketi, ve TBMM’de kurulması beklenen komisyon gibi kritik başlıklar masaya yatırıldı.
DEM Parti, Meclis’te tam yetkili bir komisyon kurulması gerektiğini vurgularken, siyasi partilerin sürece aktif katılımının da altını çizdi.
Bahçeli: Bayramdan sonra Meclis’e dönüyorum
Öte yandan görüşme sonrası açıklama yapan Bahçeli, çalışmalarına Kurban Bayramı sonrasında Meclis’te devam edeceğini duyurdu.
DEM Parti ile AK Parti arasında da görüşme
Aynı gün içinde DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Güler ile de Meclis’te bir araya geldi.
Yaklaşık 35 dakika süren görüşmede taraflar, 10’uncu Yargı Paketi’nin kapsamı hakkında görüş alışverişinde bulundu. En çok tartışılan konu ise, Kovid-19 döneminde çıkarılan ve yalnızca adli tutukluları kapsayan düzenlemenin eşitlik ilkesine aykırı olduğu yönündeki değerlendirmeler oldu.
DEM Parti, bu düzenlemenin genişletilmesini ve siyasi tutsakların da kapsam dahilinde değerlendirilmesini talep etti. Daha önce bu talebe sıcak yaklaşan AK Parti’nin, şu an 15 Temmuz tutuklularının yararlanabileceği gerekçesiyle olumsuz tavır takındığı belirtildi.
Görüşmede, yaşlı, hamile, bakıma muhtaç ve çocuk tutukluların durumu da gündeme geldi. DEM Parti, özellikle ağır hasta siyasi mahkumların da bu düzenlemeden yararlanması gerektiğini vurguladı. Ancak bu konuda henüz net bir karar alınmış değil.
Cinsel suçlardan hükümlülerin kapsam dışında kalacağı ise kulislerde netleşmiş durumda.
“Örgüt adına suç işlemek” maddesi de masadaydı
DEM Parti ayrıca, Anayasa Mahkemesi tarafından iki kez iptal edilen “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” maddesinin tamamen kaldırılmasını talep etti. AK Parti ise bu konuda olumlu sinyal vermekle birlikte, bu düzenlemeden kimlerin yararlanabileceği konusunda çekinceli.
AK Parti, özellikle darbe suçlamasıyla tutuklu olan kişilerin de bu maddeden yararlanabileceği ihtimali nedeniyle net bir pozisyon almış değil.
Daha Fazla Haber Okumak İçin Tıklayın!