Biberiyede Bulunan Bileşik Alzheimer Tedavisinde Umut Oldu

Araştırma: Biberiyedeki bir bileşik Alzheimer ile mücadelede umut veriyor.
Bilim insanları, biberiyede bulunan karnosik asit adlı bileşiğin Alzheimer tedavisinde kullanılabileceğini ortaya koydu. Alzheimer hastalığının tedavisinde bitkisel bileşiklerden ilham alınarak yeni yaklaşımlar geliştirilebilir. Biberiye ve adaçayında bulunan karnosik asit, antioksidan ve iltihap giderici özellikleriyle biliniyor. Ancak bu bileşik saf haliyle kararsız olduğu için tedavi amaçlı kullanımı sınırlı kalıyor.
Bilim insanları bileşiğin stabil formunu geliştirdi
Kaliforniya’daki araştırmacılar, Alzheimer’lı fare modelleri üzerinde umut verici sonuçlar veren stabil bir karnosik asit türevi geliştirdi. diAcCA adlı bu yeni bileşik, beyne daha iyi emilerek hafızayı güçlendirdi, nöron sinapslarını artırdı ve iltihaplanmayı azalttı.
Scripps Araştırma Enstitüsü’nden nörobilimci Stuart Lipton, “Birçok farklı hafıza testi yaptık ve hepsi ilaçla gelişti. Sadece hastalığın etkisini yavaşlatmadı, neredeyse normale döndürdü” diyerek bulguların umut verici olduğunu belirtti.
Bileşik beyne hızla ulaşıyor
Araştırmacılar, karnosik asidin beyinde etkili olacak kadar uzun süre kalmasını sağlayacak stabil bir form elde etmeye çalıştı. Testler sonucunda diAcCA adı verilen diasetillenmiş bir türev geliştirildi.
Bağırsak, diAcCA’yı kan dolaşımına girmeden önce karnosik aside dönüştürüyor. Bu sayede saf karnosik asitten %20 daha iyi emilim sağlanıyor. Dönüştürülen bileşik, bir saat içinde beyinde terapötik seviyelere ulaşıyor.
Fareler üzerinde yapılan deneyler olumlu sonuç verdi
Alzheimer modeli taşıyan farelere üç ay boyunca haftada üç kez diAcCA veya plasebo verildi. Araştırmacılar, farelerin hafıza ve öğrenme yeteneklerini test etti ve beyin dokularını inceledi. Sonuçlar, diAcCA bileşiğinin beyindeki Alzheimer belirtilerini azalttığını ve herhangi bir toksik etki göstermediğini ortaya koydu.
Lipton, “Bu bileşikle beyin iltihabını ve oksidatif stresi azaltarak sinaps sayısını artırdık” dedi. Ayrıca, Alzheimer ile ilişkilendirilen fosforile tau ve amiloid beta gibi toksik proteinlerin temizlenmesine yardımcı olduğunu vurguladı.
Bileşiğin diğer hastalıklarda da etkili olması bekleniyor
Antioxidants dergisinde yayımlanan araştırmaya göre araştırmacılar, diAcCA’nın tip 2 diyabet ve Parkinson gibi iltihapla bağlantılı hastalıklarda da etkili olabileceğini düşünüyor. Ayrıca, bu bileşiğin mevcut Alzheimer tedavileriyle birlikte kullanılması potansiyeli de bulunuyor.
Lipton, “Bu ilaç, mevcut amiloid antikor tedavilerinin yan etkilerini azaltarak daha etkili hale getirebilir” ifadelerini kullandı. Araştırmacılar, diAcCA’nın güvenli bir bileşiğin modifiye edilmiş formu olması nedeniyle ilaç geliştirme sürecinin hızlandırılabileceğini belirtiyor.
Daha Fazla Haber Okumak İçin Tıklayın!