DOLAR

36,6383

EURO

39,8878

ALTIN

3.522,82

BIST

10.840,59

Bilim İnsanlarından Uyarı: Açlık Tehlikesi Kapıda!

Bilim İnsanlarından Uyarı: Açlık Tehlikesi Kapıda!

Mikroplastik Kirliliği Tarımı ve Gıda Güvenliğini Tehdit Ediyor!-Mikroplastikler Bitki Fotosentezini Engelliyor: Açlık Tehlikesi Kapıda…

Yeni bir araştırmaya göre, giderek artan mikroplastik kirliliği, bitkilerin fotosentez yetisini azaltarak küresel gıda üretimini olumsuz etkiliyor. Araştırmacılar, bu kirliliğin buğday, pirinç ve mısır üretimini yüzde 4 ila 14 oranında düşürebileceğini tahmin ediyor.

Bilim insanları, mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini uzun süredir inceliyor. Daha önce ABD’deki Penn State Üniversitesi araştırmacıları, mikroplastiklerin buz kristallerinin oluşumuna katkıda bulunarak bulut oluşumunu tetikleyebileceğini ortaya koymuştu.

buğday

400 milyon kişi açlık riskiyle karşı karşıyaThe Guardian’ın aktardığına göre, bilim insanları mikroplastik kirliliğinin önümüzdeki 20 yıl içinde 400 milyon kişinin daha açlık tehdidi altında kalmasına yol açabileceğini belirtiyor.

Araştırma ekibinden Najing Üniversitesi’nden Prof. Dr. Huan Zhong, plastik kirliliğinin tarıma etkisiyle ilgili şunları söyledi:

“Artan nüfusu beslemek için gıda üretimini artırmaya çalışıyoruz. Ancak plastik kirliliği bu çabaları ciddi şekilde tehdit ediyor.”

Tarım ve balıkçılık büyük tehlikede

Araştırmaya göre Asya kıtası, mikroplastik kirliliğinden en fazla etkilenen bölge. Uzmanlar, pirinç, buğday ve mısır üretiminin yıllık 54 ila 177 milyon ton arasında azalabileceğini öngörüyor. Avrupa’da buğday üretimi, ABD’de ise mısır üretimi büyük risk altında. Denizlerdeki kirliliğin ise 1 ila 24 milyon ton balık ve deniz ürününü olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.

Plastik kirliliğiyle küresel mücadele

Araştırma kapsamında, mikroplastiklerin gıda üretimi üzerindeki etkisini anlamak için 157 farklı çalışmadan elde edilen 3 binden fazla veri analiz edildi. Ayrıca, makine öğrenimi tabanlı bir model kullanılarak mikroplastik kirliliği ile gıda üretimi arasındaki ilişki derinlemesine incelendi. Sonuçlar, iki farklı yöntemin benzer tahminler sunduğunu gösterdi.

TRT Haber’in aktardığına göre, Birleşmiş Milletler (BM) Aralık 2024’te plastik kirliliğini önlemek için küresel bir anlaşma görüşmelerine başladı, ancak taraflar uzlaşmaya varamadı. Görüşmelerin Ağustos 2025’te devam edeceği açıklandı.

Uzmanlar ne diyor?

Plymouth Üniversitesi’nden Prof. Dr. Richard Thompson, plastik kirliliğinin gıda güvenliği üzerindeki etkilerine ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Yeni çalışma, mikroplastiklerin gıda üretimi üzerindeki etkisini anlamamız açısından kritik bir adım. Tahminler zamanla güncellenebilir ancak plastik kirliliğiyle mücadelede daha fazla vakit kaybetmemeliyiz.”

 

 

Daha Fazla Haber Okumak İçin Tıklayın!

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ