Cezaevlerinde Tahliye Umudu: Af Paketi Geliyor!

55 bin mahkûma tahliye yolu açılıyor: Yeni Ceza Yargı Paketi Meclis’e geliyor.
Adalet Bakanlığı tarafından uzun süredir üzerinde çalışılan yeni Ceza Yargı Paketi tamamlandı. Yaklaşık 55 bin hükümlünün tahliyesini mümkün kılacak düzenleme, önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ardından Meclis’e sunulacak.
Denetimli serbestlik süresi uzatılıyor
Adalet Bakanlığı kaynaklarına göre, taslak metinde infaz rejiminde kapsamlı değişiklikler yer alıyor. 31 Temmuz 2023’ten önce suç işlemiş ve hâlâ cezaevinde olan mahkûmların, infaz sürecinde 3 yıl erken denetimli serbestlik hakkından yararlanması planlanıyor.
Bu düzenlemeden, sadece belirli koşulları taşıyan genel suçlar kapsamındaki hükümlüler faydalanabilecek. Terör, cinsel saldırı, organize suç ve çocuk istismarı gibi ağır suçlar düzenleme dışında tutulacak.
Mükerrer suçlarda da tahliye kolaylığı
Yeni pakette dikkat çeken bir diğer düzenleme ise mükerrer (tekrarlanan) suçlar için. Bu tür suçlardan hüküm giymiş bazı mahkûmların, cezalarının tamamını çekmeleri yerine 4/4 oranını doldurmaları halinde tahliye edilebilecekleri belirtiliyor.
Terör suçlularına kapalı: Hasta hükümlüler için adım
Taslakta terör suçları kapsam dışı bırakılırken, özellikle sağlık durumu kritik olan hasta tutuklulara yönelik yeni infaz modelleri gündemde. Adalet Bakanı’nın, Cuma günü DEM Parti heyetiyle gerçekleştireceği görüşmede, hasta mahkumların durumu özel olarak ele alınacak. Süreçte Adli Tıp Kurumu raporları belirleyici olacak.
Cezaevlerinde aşırı yoğunluk: Kapasite aşıldı
Türkiye genelindeki cezaevlerinde yaklaşık 403 bin tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Oysa toplam kapasite 300 bin kişiyle sınırlı. Yeni yargı paketiyle birlikte sadece mahkûmların topluma kazandırılması değil, cezaevlerindeki yoğunluğun azaltılması da hedefleniyor.
Yasalaşma süreci hız kazanabilir
Taslağın bu hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘a sunulması bekleniyor. Onayın ardından teklif, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine alınacak. Meclis yaz tatiline girmeden önce paketin yasalaşması öngörülüyor. (Alican Uludağ)
Daha Fazla Haber Okumak İçin Tıklayın!
Daha Fazla Siyaset Haberi Okumak İçin Tıklayın!