DOLAR

38,1008

EURO

43,4851

ALTIN

4.076,20

BIST

9.317,24

Her 20 Kanserden Biri Bu Cihazdan: Tomografi Alarm Veriyor!

Her 20 Kanserden Biri Bu Cihazdan: Tomografi Alarm Veriyor!

Tomografi Cihazı Hayat Kurtarıyor Ama Kansere Yol Açabilir: Binlerce Kişi Risk Altında!

Erken teşhiste hayati rol oynayan bilgisayarlı tomografi, yeni bir araştırmaya göre ciddi kanser riskleri barındırıyor. Özellikle çocuklar ve bebekler için risk katlanıyor.

Hayat kurtaran teknoloji, sessiz tehlike mi?

Bilgisayarlı tomografi (BT), tıpta iç kanamadan tümöre, felçten kırıklara kadar pek çok alanda kullanılan gelişmiş bir görüntüleme yöntemi.
Ancak California Üniversitesi‘nde yapılan yeni bir araştırma, bu cihazların yaygın kullanımının kanser vakalarında kayda değer bir artışa yol açabileceğini ortaya koydu.

Her 20 kanserden biri BT kaynaklı olabilir

Araştırmada, sadece 2023 yılında ABD’de yapılan 93 milyon tomografi taramasının yaklaşık 103 bin kanser vakasına neden olabileceği tahmin edildi.

Alt karın ve pelvis bölgesine yönelik taramalarda, yüksek radyasyon nedeniyle özellikle akciğer, kolon, tiroid kanserleri ve lösemi riskinin ciddi oranda arttığı bildirildi.

Çocuklarda ve bebeklerde risk katlanıyor

Bilim insanları, özellikle çocukların BT taramalarında maruz kaldığı radyasyonun gelişmekte olan hücreler üzerinde çok daha yıkıcı etkiler yarattığını ifade etti.

Araştırmaya göre, bu risk bebeklerde 10 kat daha fazla.

Kanser riski alkol ve obeziteyle yarışıyor

Araştırmacılar, BT kaynaklı kanser riskinin aşırı alkol tüketimi ve fazla kilo ile eşdeğer seviyede olduğunu vurguladı. Bu da tomografinin yalnızca tanı koymada değil, uzun vadede kanser nedeni olma potansiyeliyle de değerlendirilmesi gerektiğini gösteriyor.

Uzmanlardan çağrı: Gereksizse çekmeyin

Uzmanlar, erken teşhis için önemli olsa da BT cihazlarının gereksiz ve sık kullanımından kaçınılması gerektiğini belirtiyor. Alternatif yöntemler olarak MR (Manyetik Rezonans) ve ultrason gibi radyasyonsuz taramalar öneriliyor.

Daha Fazla Haber Okumak İçin Tıklayın!

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ