DOLAR

38,1008

EURO

43,4851

ALTIN

4.076,20

BIST

9.317,24

Kıbrıs’ta Yeni Cephe: Türk Devletleri AB’nin Yanında mı Duruyor?

Kıbrıs’ta Yeni Cephe: Türk Devletleri AB’nin Yanında mı Duruyor?

Türk Devletlerinden Kıbrıs Hamlesi: AB ile Ortak Bildiriye Tepki Yağıyor!

Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Türkmenistan, Avrupa Birliği ile imzaladıkları ortak bildiride Kıbrıs’a dair BM kararlarına atıf yaptı. Metin, Kuzey Kıbrıs ve Türkiye karşıtı ifadeler içeriyor.

AB ile ilişkiler, Kıbrıs üzerinden şekilleniyor

Avrupa Birliği uzun süredir Orta Asya’daki Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyeleriyle ticari ilişkileri geliştirme arayışındaydı. Bu kapsamda Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Türkmenistan’ın Güney Kıbrıs’a elçi ataması, sürecin yeni bir aşamaya geçtiğini gösterdi.

Bu atama sadece diplomatik değil, aynı zamanda siyasi bir mesaj taşıyor. AB ile Türk devletleri arasındaki ticari yakınlaşma, beraberinde Kıbrıs sorununu da gündeme taşıdı.

Kasım’da gerginlik vardı, Nisan’da metin imzalandı

Geçtiğimiz Kasım ayında Kırgızistan’da düzenlenen TDT Zirvesi’ne Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) gözlemci olarak davet edilmesi Avrupa Birliği’nde büyük rahatsızlık yaratmış, AB Dış İlişkiler Temsilcisi Josep Borrell, bu daveti sert bir dille eleştirmişti.

Ancak o dönemden bu yana köprülerin yeniden kurulmaya çalışıldığı ve AB ile TDT üyeleri arasında ticaret odaklı yeni bir denge arayışı başladığı görülüyor.

Şaşırtan bildiri maddesi

AB ile imzalanan ortak bildirinin 4. maddesi, uluslararası hukuk çerçevesinde Kıbrıs’la ilgili tartışmalı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına atıf yapıyor. Bildiride şu ifade yer alıyor:

“Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 541 (1983) ve 550 (1984) sayılı kararlarına güçlü taahhüdümüzü yineleriz.”

Bu maddeler, Kuzey Kıbrıs’ın tanınmamasını, Türkiye’nin askeri varlığının sonlandırılmasını ve Güney Kıbrıs’ın tek meşru hükümet olarak kabul edilmesini öngörüyor.

Tepki çeken imzalar

Bu metnin altına TDT üyelerinin imza atması, “Güney Kıbrıs’ı tanımak, KKTC’yi yok saymak” anlamına geliyor.  Ayrıca bildirideki referanslar, dolaylı olarak Türkiye’nin 1974 Barış Harekâtı’nı da kınayan ve Türk askerinin geri çekilmesini isteyen kararları destekler nitelikte.

Kritik detay: KKTC’yi hedef alan kararlar

  • 541 sayılı karar, KKTC’nin ilanını kınarken tüm ülkelere sadece Güney Kıbrıs’ı tanımaları çağrısı yapıyor.

  • 550 sayılı karar, Türkiye-KKTC ilişkilerini “ayrılıkçı ve yasadışı” olarak nitelendiriyor.

Metinde ayrıca Güney Kıbrıs’ın “tek meşru hükümet” olduğu vurgulanıyor, Türkiye’nin pozisyonu hedef alınıyor.

Daha Fazla Haber Okumak İçin Tıklayın!

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ