DOLAR

38,1008

EURO

43,4851

ALTIN

4.076,20

BIST

9.317,24

Suriyeli Sığınmacıların Türkiye’deki Geleceği: Suriyeliler Dönmeyi Düşünmüyor!

Suriyeli sığınmacıların Türkiye’deki geleceğine dair yapılan geri dönüş anketi sonuçlarını keşfedin. Bu içerikte, sığınmacıların Türkiye’deki yaşamı, dönüş beklentileri ve toplumsal etkileri üzerine önemli veriler sunulmaktadır.

Suriyeli Sığınmacıların Türkiye’deki Geleceği: Suriyeliler Dönmeyi Düşünmüyor!

Betimar Araştırma: Suriyelilerin yüzde 94‘ü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendilerine sahip çıktığını düşünüyor.-Suriyelilerin yüzde 32,4’ü evlerine dönmeyi düşünüyor.-Altaylı: “En az yüzde 80’i kalır. Hep böyle olmuştur. 5 yılı aşkın ‘misafirlikte’ geri dönüş pek olmuyor.”

Esad yönetiminin devrilmesinin ardından Türkiye’de yaşayan Suriyeli sığınmacıların ülkelerine geri dönüp dönmeyecekleri konusu tartışılmaya devam ediyor. Bu konuda Betimar Araştırma’nın anketi, sürece ışık tutan bir veri olarak kamuoyuna yansıdı.

Erdoğan, Suriyelilere sahip çıkıyor mu?

Gazeteci Fatih Altaylı, Betimar Araştırma‘nın bu konudaki anket sonuçlarını köşesine taşıdı. Ankete göre Türkiye’deki Suriyelilerin yüzde 94‘ü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendilerine sahip çıktığını düşünüyor. Ayrıca, yüzde 51,2’si Esad’ın düşmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da etkisi olduğuna inanıyor.

Ankete katılan Suriyelilerin yüzde 62,3’ü “Savaş bitti ama bundan sonra ne olacağı belirsiz” ifadesini kullandı. “Colani’ye güveniyor musunuz?” sorusuna verilen yanıtlarda ise HTŞ liderine güvenenlerin oranı yüzde 31,9 olarak belirlendi. “Geçiş hükümeti demokratik bir Suriye inşa edebilecek mi?” sorusuna yüzde 72,8 oranında “Evet edebilecek” yanıtı geldi. “Suriye’de huzur ve güven ortamı sağlanacak mı?” sorusuna ise yüzde 84,6’sı “Evet sağlanacak” dedi.

Suriyeliler, evlerine dönmeyi düşünüyor mu?

“Ülkenize dönmeyi düşünüyor musunuz?” sorusuna yanıt verenlerin yalnızca yüzde 32,4’ü “Evet düşünüyorum” derken, “İleride belki” diyenlerin oranı yüzde 39 oldu. Altaylı, bu sonuçları değerlendirirken, “Yani anlayacağınız, benim yıllardır ifade ettiğim gibi, en az yüzde 80’i kalır. Hep böyle olmuştur. 5 yılı aşkın ‘misafirlikte’ geri dönüş pek olmuyor” şeklinde yorum yaptı.

Suriye’de Esad yönetiminin devrilmesinin ardından Türkiye’deki bazı Suriyelilerin sınırdan gönüllü geri dönüşler yaşanmaya başlamıştı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, günlük ortalama 1.100 ila 1.150 Suriyelinin gönüllü olarak geri döndüğünü belirtmişti.

 

Fatih Altaylı’nın Yazısını Okuyabilmek İçin Tıklayınız!

Daha Fazla Haber Okumak İçin Tıklayın!

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ