TBMM’den Geçen 10’uncu Yargı Paketi Resmi Gazete’de

10’uncu Yargı Paketi Resmi Gazete’de Yayımlandı! İnfaz Düzenlemeleri Yürürlüğe Girdi.
Ceza infaz düzenlemelerini de içeren 10’uncu Yargı Paketi, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak resmen yürürlüğe girdi.
Meclis’te kabul edildi, Resmi Gazete’de yayımlandı
Kamuoyunda 10’uncu Yargı Paketi olarak bilinen ve ‘Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’, bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilmişti. Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
AK Parti ve Yeni Yol Partisi önergeleriyle bazı maddeler çıkarıldı
Adalet ve Kalkınma Partisi ile Yeni Yol Partisi’nin önergeleri doğrultusunda, kanun teklifinde yer alan 12, 14, 15, 16, 17, 23, 24 ve 25’inci maddeler çıkarıldı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç daha önce sosyal medyada yaptığı açıklamada, yeni düzenlemelerle cezasızlık algısının ortadan kaldırılacağını, suçla mücadelede daha güçlü adımlar atılacağını ve infaz sisteminde “ıslah edici bir anlayışın benimseneceğini” belirtmişti.
Yeni düzenleme, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olanlar hariç hasta mahkumlara tahliye ve konutta infaz yolu açarken, bu kapsamda, denetimli serbestlikte yeni bir dönem başlıyor. Hükümlüler denetimli serbestlikten yararlanmak için cezanın onda birini ceza infaz kurumunda geçirmek zorunda kalacak, süre 5 günden az olamayacak.
Yeni infaz düzenlemesiyle konutta ceza uygulamaları genişliyor, bazı suçlara verilen cezalar artıyor.
Yapılan değişikliklere göre, kadınlar, çocuklar ve 65 yaş üstündekiler için konutta infaz süresi 1 yıldan 3 yıla çıkarıldı. Hasta ve engelli hükümlüler ise Adli Tıp Kurumu raporuyla evde ceza çekebilecek.
Yeni yasayla birlikte suça teşebbüs durumlarında cezada yapılacak indirim azaltılırken, vücut dokunulmazlığına yönelik işlenen kasten yaralama ve tehdit gibi suçların hapis cezası süreleri arttırılıyor. Alkol veya uyuşturucu etkisi altında araç kullananlara verilen ceza ise 6 aydan 2 yıla kadar hapis olarak belirlendi.
Dikkat çeken düzenlemeler
Doğum yaptıktan 6 ay sonra, 5 yıl veya daha az hapis cezası olan kadınlar için evde infaz kararı verilebilecek.
Hükümlüler, denetimli serbestlikten faydalanabilmek için cezalarının en az onda birini cezaevinde geçirecek.
2 yılın altındaki hapis cezalarında, hükümlüler en az 5 gün cezaevinde kalacak.
Tekrar suç işleyenler için şartlı tahliye düzenlemesi yapılırken, cezanın dörtte üçü cezaevinde geçirilecek.
Kadın, çocuk ve 65 yaş üstü kişiler için evde infaz süresi 3 yıl olacak.
70 yaş üstü için evde infaz süresi 4 yıl, 75 yaş üstü için 5 yıl, 80 yaş üstü için ise 6 yıl olarak belirlendi.
Cezaevinde yaşamını yalnız sürdüremeyecek durumda olan hasta ve engelliler, Adli Tıp raporuyla evde infazdan yararlanabilecek. Bu hüküm terör suçlularını kapsasa da ağırlaştırılmış müebbet cezası alanlar hariç tutulacak.
Kasten yaralama suçunda alt sınır 1 yıldan 1 yıl 6 aya çıkarıldı.
Uyuşturucu veya alkol etkisinde araç kullanma suçunun alt sınırı 3 aydan 6 aya yükseltildi.
Daha Fazla Haber Okumak İçin Tıklayın!