Telefonsuz Kalan Çocuklar Endişeleniyor: Türkiye İlk Sırada

Türkiye Dijital Bağımlılıkta Zirvede: 15 Yaş Grubu Telefonsuz Yapamıyor!
OECD‘nin yayınladığı rapora göre, Türkiye’deki 15 yaşındaki çocuklar, dijital cihazlardan uzak kalınca en fazla huzursuzluk yaşayan ülke grubunda ilk sırada yer aldı. Araştırma, çocukların teknolojiyle ilişkisine dair çarpıcı veriler ortaya koydu.
45 ülke karşılaştırıldı, Türkiye başı çekti
Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) tarafından yayınlanan “Dijital Çağda Çocukların Hayatı Nasıl?” başlıklı araştırma, 2022 PISA verilerine dayanarak hazırlandı. Araştırmada 45 ülkedeki 15 yaş grubu öğrencilerin dijital dünya ile olan ilişkileri mercek altına alındı.
Rapora göre, OECD ülkelerinde bu yaş grubundaki çocukların %98’inin akıllı telefonu bulunuyor.
Türkiye’de çocuklar dijitalden kopamıyor
Türkiye, dijital cihazlara erişim kesildiğinde en fazla huzursuzluk hissedilen ülke olarak listenin başına yerleşti. Araştırmaya katılan çocukların %29,6’sı, telefonsuz kaldığında kendisini gergin veya endişeli hissettiğini belirtti.
Slovakya (%29,2) ve Polonya (%28,7) Türkiye’yi takip ederken, listenin sonunda Güney Kore yer aldı. Güney Kore’de bu oran yalnızca %10 seviyesinde. 45 ülkenin genel ortalaması ise %17 olarak açıklandı.
Sosyal medya ve yanlış bilgi sorunu
Araştırmada dikkat çeken bir diğer veri ise sosyal medya kullanımıyla ilgili. Çocukların %27,6’sı, sosyal medyada gerçeğe aykırı bilgi paylaştığını kabul etti.
Ayrıca, 15 yaşındaki çocukların yalnızca %5’i, internetteki gizlilik ayarlarını kolayca değiştirebildiğini söyledi.
Uzun süreli internet kullanımı gelişimi olumsuz etkiliyor
Raporda yer alan diğer önemli bulgular ise siber zorbalığın artış gösterdiği yönünde. OECD, internet başında geçirilen sürenin artmasının çocukların bilişsel ve sosyo-duygusal gelişimi üzerinde olumsuz etkiler yarattığını vurguladı.
Daha Fazla Haber Okumak İçin Tıklayınız!