Türkiye Plastik Atık Krizinde Avrupa Lideri

Türk Toraks Derneği’nden Uyarı: Mikroplastik Zehirlenmesi Başladı Bile!
Türk Toraks Derneği, yapılan araştırmaların “mikroplastik zehirlenmesi” yaşadığımızı açıkça gösterdiğini duyurdu. Her gün yaklaşık 144 ton plastik atık doğaya karışıyor ve bu durum Türkiye’yi Akdeniz’de plastik kirliliğinden en çok etkilenen ülkelerden biri haline getiriyor.
Plastikler öldürüyor: 500 yıl sürebilir
Türk Toraks Derneği, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında yaptığı açıklamada, plastik atıkların doğada çözülmesinin 500 yıla kadar sürebileceğini, hatta bazı plastiklerin sonsuz süreyle toprakta kalabileceğini vurguladı. Plastik üretimi, kullanımı ve imhası tüm canlılar için risk oluşturuyor. Bu konuda Türkiye’nin tutarsız tutumuna dikkat çeken uzmanlar, daha etkin adımlar atılması gerektiğini ifade etti.
Mikroplastikler her yerde: Kanımızda bile!
Dr. Öğr. Üyesi Merve Erçelik Koncak ve Dr. Öğr. Üyesi Sabri Serhan Olcay, plastiklerin insan sağlığına etkileriyle ilgili çarpıcı bilgiler verdi:
“Plastiklerin parçalanması ve eritilmesi sırasında ortaya çıkan toksinler; astım, solunum yolu hastalıkları, kanser ve üreme sistemi bozuklukları gibi pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor.
Türkiye’de yapılan bir çalışmada damar yoluyla verilen sıvılarda bile mikroplastik bulundu. Bu mikroplastikler akciğer fibrozisine kadar yol açabiliyor.
Plastikler yaşam döngüsü boyunca sera gazı salınımına neden oluyor, iklim değişikliğini tetikliyor.”
Balıkların ve ölen hayvanların midelerinde bulunan plastik atıklar buzdağının görünen kısmı. Görünmeyen boyutu ise mikroplastik zehirlenmesi. Bu parçacıklar vücuda girip tüm sistem ve organlarda hastalık oluşturabiliyor.”
Türkiye plastik ithalatında Avrupa’da lider
Türkiye, Avrupa’nın en çok plastik atık ithal eden ülkesi. 2023 yılında 456 bin 507 ton plastik atık Türkiye’ye getirildi. Bu, günde yaklaşık 125 çöp kamyonuna eşdeğer. Plastik üretimi de 2024’te yüzde 8 artarak 9,9 milyon tona ulaştı. WWF Türkiye’nin “Sahil Sahiplen” programı ise, son 1,5 yılda 18 sahilde yapılan temizlikte toplanan atıkların yüzde 77,9’unun plastik olduğunu ortaya koydu.
Plastik krizinde Türkiye’nin rolü: Tutarsız ve etkisiz
Plastiksiz Türkiye Platformu, Türkiye’nin plastik tüketimi, üretimi ve ithalatı konularındaki tutarsız tutumunu sert şekilde eleştirdi. Platform, Türkiye’yi daha kararlı ve doğayı önceleyen adımlar atmaya çağırdı:
“Türkiye’nin INC-5 görüşmelerindeki pasif tutumu, plastik üreticisi ülkelerin yanında yer alması ve üretim kısıtlamalarına karşı çıkması büyük bir sorun.
Plastik üretimini sübvanse etmekten vazgeçmeli ve atık ithalatına sınırlama getirmeli.
Türkiye’nin delegasyonu, bilimsel veriye dayalı ve doğanın korunmasını esas alan bir yaklaşımı savunmalı. Plastik kirliliğinin toplumsal ve çevresel tüm maliyetlerini fiyatlandırma politikalarına yansıtmalı.”
Daha Fazla Haber Okumak İçin Tıklayın!