Geleceğin Meslekleri Kapıda: Türkiye Bu Değişime Hazır mı?
Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) “İşlerin Geleceği Raporu”na göre, 2030 yılına kadar en fazla istihdam yaratacak sektörler arasında bakım, eğitim, teknoloji ve yenilenebilir enerji bulunuyor. Robotik mühendisleri, yenilenebilir enerji mühendisleri ve otonom araç uzmanları Türkiye’de en hızlı büyümesi beklenen iş rolleri arasında.
Rapor, dünya genelinde yapay zekâ ve teknolojinin iş dünyasında büyük değişimlere yol açacağını, 92 milyon iş kaybına karşın 170 milyon yeni iş fırsatının ortaya çıkacağını öngörüyor.
Türkiye dönüşüme hazır mı?
Rapora göre, Türkiye iş gücü piyasasında büyük bir dönüşüm yaşayacak. Dijital erişimin artmasıyla, yapay zekâ, robotik ve yeşil enerji gibi teknolojiler iş dünyasını yeniden şekillendirecek. Türkiye, iş gücünün temel becerileri bakımından en çok dönüşüm geçirecek ilk beş ülke arasında yer alıyor.
Türkiye’de işverenler, mevcut becerilerin yüzde 44’ünün 2030 yılına kadar etkisini yitireceğini düşünüyor. Bu oran, küresel ortalamanın üzerinde. Yapay zekâ, büyük veri, teknolojik okuryazarlık ve siber güvenlik becerilerinin önemi giderek artarken, çok dillilik gibi becerilerin de büyük bir yükseliş yaşayacağı öngörülüyor.
Beceri dönüşümüne acil ihtiyaç
Beş yıl içinde iş becerilerinin yüzde 39’unun değişmesi beklenirken, çalışanların yüzde 59’unun yeni beceriler edinmesi gerekecek. Ancak çalışanların yüzde 11’inin bu eğitimlere erişemeyeceği tahmin ediliyor. Türkiye’nin geleceğin mesleklerine uyum sağlaması için kapsamlı bir eğitim ve dönüşüm planına ihtiyaç duyuluyor.
Yenilenebilir enerji ve robotik yükselişte
Türkiye’de yenilenebilir enerji mühendisleri, robotik mühendisleri ve elektrikli araç uzmanları en hızlı büyümesi beklenen iş kolları arasında yer alıyor. Firmalar, bu alanlara yatırım yaparken yapay zekâ ve büyük verinin etkisini artıracak çözümler arıyor.
Daha Fazla Haber Okumak İçin Tıklayın!