Uykusuzluk, Komplo Teorilerine Olan İnancı Artırıyor!

Bilim İnsanları Uykusuzluk ve Komplo Teorileri Arasındaki Bağı Çözdü!
Yeni bir araştırma, uyku kalitesinin düşmesiyle insanların komplo teorilerine daha fazla inandığını ortaya koydu. Nottingham Üniversitesi’nden psikologlar, bir ay boyunca uyku düzeni bozulan bireylerin, komplo teorileriyle karşılaştıklarında bunlara inanma ihtimalinin arttığını belirledi.
Bin katılımcıyla yapılan araştırma
Journal of Health Psychology dergisinde yayımlanan araştırmada, binden fazla kişiyle iki farklı çalışma gerçekleştirildi. Bilim insanları, uyku kalitesiyle komplo teorilerine duyulan inanç arasındaki ilişkiyi inceledi.
Notre Dame yangını ile deney yaptılar
İlk çalışmada 540 katılımcıya, Paris’teki Notre Dame Katedrali’nin yangınıyla ilgili haberler okutuldu. Bir grup, yangının kasıtlı olarak örtbas edildiğini öne süren komplo teorileriyle karşılaştı. Diğer grup ise yangının bir kaza olduğunu belirten haberleri okudu. Sonuçlar, uykusuz kalan kişilerin komplo teorilerine daha fazla inandığını gösterdi.
Uykusuzluk depresyon riskini artırıyor
İkinci çalışmada 575 katılımcının verileri analiz edildi. Araştırmacılar, uyku eksikliği ile komplo teorilerine inanma arasındaki bağlantının nedenlerini araştırdı. Depresyonun, komplo teorilerine inanmayı artıran bir faktör olduğu tespit edildi.
Buna ek olarak öfke ve paranoyanın da bireylerin düşünce sistemini etkilediği saptandı.
Çalışmanın baş yazarı Dr. Daniel Jolley, uykunun bilişsel işlev ve akıl sağlığı açısından kritik olduğunu vurguladı. “Kalitesiz uyku, depresyon, anksiyete ve paranoyayı artırıyor. Bunlar da komplo teorilerine inanmayı tetikliyor. Araştırmamız, uyku düzeninin iyileştirilmesinin komplo teorilerinin yayılmasını önleyebileceğini gösteriyor.” dedi.