KAAN ‘dan İkinci Başarılı Uçuş
Beşinci Nesil Savaş Uçağı KAAN, İkinci Uçuşunu Başarıyla Tamamladı.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından geliştirilen beşinci nesil savaş uçağı KAAN‘ın ikinci uçuşu yapıldı. Gerçekleştirilen uçuş testinde uçağın aviyonik sistemleri düşük irtifada test edilirken, Milli Muharip Uçak KAAN ikinci uçuşunda 14 dakika boyunca havada kaldı. 10 bin feet irtifaya yükselen KAAN, uçuşunu başarıyla tamamladı.
5. Nesil Savaş Uçağı Üretebilen 5 Ülkeden Biri
Milli Muharip Uçak KAAN, beşinci nesil savaş uçaklarında bulunan teknolojilere ve özelliklere sahip olacak. Hava-hava ve hava-yer hedeflerine stratejik taarruz imkanı sağlayacak. Güvenli veri paylaşımına ve akıllı mühimmatların kullanımı için tamamen yerli altyapıya sahip olacak.
Türkiye, beşinci nesil savaş uçağı üretebilen sadece beş ülkeden biri olacak. KAAN, insansız hava araçları, hava keşif ve kontrol platformları gibi unsurlarla entegre çalışabilecek. Ayrıca, hava-hava muharebesi için yeni nesil silahlarla donatılmış olacak ve süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas vuruşlar yapabilecek. Yapay zeka ve nöral ağ desteğiyle güçlendirilmiş olan KAAN, artırılmış muharebe kabiliyeti sağlayacak.
2028’de Hava Kuvvetlerine 10 Adet KAAN Teslim Edilecek
KAAN programı çerçevesinde, ABD yapımı General Electric F-110 motorlarının kullanılacağı prototip versiyonların üretimi başlayacak. İlk aşamada, 2026 sonuna kadar üç adet Blok 0 prototipi hazırlanacak. 2028 yılında ise seri üretime geçilerek, yerli motorlarla güçlendirilecek. 2028’de yerli motorlarla güçlendirilmiş 10 adet KAAN‘ın Hava Kuvvetlerine teslim edilmesi planlanıyor.
Programın bir parçası olarak, Yıldırım Test Tesisi, Radar Kesit Alanı Test Tesisi, Rüzgar Tüneli Tesisi gibi dünyanın önde gelen test merkezlerinin ülkeye kazandırılması sağlanacak. Bu sayede, test verilerinin işlenmesi kabiliyeti artırılacak ve programın başarılı bir şekilde ilerlemesi için gerekli altyapı oluşturulmuş olacak.
KAAN’ın Özellikleri
- Milli Muharip Uçak ile yüksek performanslı radar, elektronik harp, elektro-optik, haberleşme, seyrüsefer ve tanımlama kabiliyeti,
- Yüksek/süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas ve isabetli ateşleme,
- Otomatik hedef tanıma ve algılama, çoklu veri füzyonu ve yapay zeka yetenekleri ile artırılmış muharebe gücü elde edilecek.
Teknik Özellikleri
- Kanat Açıklığı: 14 m (46 ft)
- Uzunluk: 21 m (69 ft)
- Yükseklik: 6 m (20 ft)
- İtki: 2 x 29.000 lb
- Azami Hız: 1,8 Mach (40.000 ft)
- Servis Tavanı: 55.000 ft
- Pozitif / Negatif G Limiti: +9g / -3,5
Daha Fazla Haber Okumak İçin Tıklayın!