DOLAR

35,4979

EURO

36,2667

ALTIN

3.046,62

BIST

9.768,76

Savunma Sanayiinde Türkiye’nin Hedefleri

Savunma sanayiinde Türkiye’nin yenilikçi yaklaşımları ve gelecekteki hedefleri üzerine derinlemesine bir inceleme. Savunma teknolojilerindeki gelişmeler, stratejiler ve Türkiye’nin global arenadaki rolü hakkında bilgi edinin.

Savunma Sanayiinde Türkiye’nin Hedefleri

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır: “Hangi Alanda, Gizli Açık Ambargo Konuyorsa, Türkiye O Alanda Daha Büyük İşler Yapacaktır.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin savunma sanayisinde önemli adımlar attığını belirterek, “Savunma sanayimizin ihtiyaç duyduğu çiplerde tasarım ve yerli üretim kabiliyetine sahibiz. Gebze’de TÜBİTAK ve Ankara’da Aselsan iştiraki AB Mikronano, bu alandaki yetkinlikleriyle teknolojik bağımsızlığımıza büyük katkı sağlıyor” dedi.

Kacır, TBMM Genel Kurulu‘nda düzenlenen 2025 Merkezi Yönetim Bütçe ve 2023 Kesin Hesap Kanun Teklifi görüşmelerine katılarak milletvekillerine kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi.

Kacır, son 22 yıl boyunca Türkiye’nin büyüme ortalamasının yıllık yüzde 5,4 olduğunu vurgulayarak, “Ekonomimiz son 17 çeyrektir kesintisiz büyüyor. Milli gelirimiz 1 trilyon 250 milyar doları aştı ve kişi başına düşen gelirimiz 15 bin dolara ulaştı. Sanayi üretim endeksi ise pandemi öncesi döneme göre; Almanya’da yüzde 13; İtalya’da yüzde 6,7; Fransa’da yüzde 3,9 gerilerken; Türkiye’de aynı dönemde yüzde 19,5 artış gösterdi.” dedi.

“Hangi Alanda, Gizli Açık Ambargo Konuyorsa, Türkiye O Alanda Daha Büyük İşler Yapacaktır”

Bakan Kacır, terör belasının Türkiye’nin kalkınma yolculuğunu sekteye uğrattığını ifade ederek, “Ülkemizi masada ve askeri sahada zayıflatmak isteyenlerin ambargolarıyla mücadele ettik. Savunma sistemlerini parasıyla dahi bize vermediklerini gördük. Bu tecrübe, savunma sanayiinde milli ve özgün teknolojiler geliştirmekten başka bir alternatifin söz konusu olmadığını gösterdi. Türkiye’ye insansız hava aracı vermediler; biz, dünyanın en gelişmiş İHA ve SİHA’larını ürettik. İHA’larda kullandığımız kameraları vermediler; biz çok daha ileri kabiliyetlere sahip kameralar geliştirdik. Geliştirdiğimiz füzelerde kullandığımız motorları vermediler; kendi imkanlarımızla turbojet motorları geliştirdik ve ürettik. Herkes bilsin ki, hangi alanda gizli veya açık ambargo konuyorsa, Türkiye o alanda daha büyük işler yapacaktır. Hangi sistemler Türkiye’den esirgeniyor, hangi ürünler Türkiye’ye verilmiyorsa, Türkiye daha iyilerini kendi imkanlarıyla geliştirecek ve üretecektir.”ifadelerini kullandı.

“Togg Türk Teknoloji Ürünlerini Geleceğe Taşıyacak”

Kacır, Togg araçlarına yönelik eleştirilere yanıt vererek, şunları söyledi:

“Togg araçlarını kamuoyuna tanıttığımızda, ‘Bunlar maket, ortada fabrika yok’ dediler, aldırmadık. Sayın Cumhurbaşkanımızla fabrikanın temellerini attığımızda, ‘Bu temeller göstermelik, toprağın altında çürüyüp gider’ dediler, pes etmedik. Togg araçları yollara çıktı. ‘Bu arabalar, İtalya’dan gizlice getiriliyor, Türkiye’de üretilmiyor’ dediler; aldırış etmedik. Durmadık, duraksamadık. Her işimizde olduğu gibi; inandık, çalıştık ve başardık. 1,5 yılda 45 bin Togg sahibiyle buluştu. Elbette daha yapacak çok işimiz var. Bugüne kadar nasıl Togg’un yanında olmuşsak, bundan sonra da Togg’u güçlü bir şekilde desteklemeye, Togg’un uluslararası ölçekte rekabetçiliğini sağlayacak adımlar atmaya devam edeceğiz. Togg, bizler için yalnızca yerli ve milli elektrikli otomobil projesi değildir. Togg, iş birliği yaptığı Türk teknoloji girişimlerini geleceğe taşıyan bir lokomotiftir. Aynı zamanda; yılda 36 milyar dolar ile ihracat şampiyonu, binlerce emekçimizin çalıştığı otomotiv sektörünün rekabet gücünü koruma irademizin göstergesidir.”

“BYD; yıllık 150 bin elektrikli araç kapasiteli üretim tesisini ve yenilikçi teknolojilere yönelik Ar-Ge merkezini Manisa’da kuracak”

Bakan Kacır, “Elektrikli otomobillere ve yeni teknolojilere yönelik gösterdiğimiz kararlılık; Ford, Toyota, Renault gibi birçok küresel markanın yeni nesil araç üretimlerini Türkiye’ye taşımasının önünü açtı. Aynı zamanda daha önce ülkemizde üretim gerçekleştirmeyen otomotiv markaları için ülkemizi çekim merkezi haline getirdi. Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi BYD; yıllık 150 bin elektrikli araç kapasiteli üretim tesisini ve yenilikçi teknolojilere yönelik Ar-Ge merkezini Manisa’da kuracak. Sektörümüze benzer nitelikte yeni yatırımlar kazandırmak adına küresel firmalarla görüşmelerimiz devam ediyor. Tüm bu çalışmaları Türkiye’yi yüksek teknoloji üretim üssü yapma anlayışıyla sürdürüyoruz. Hedefimiz; yılda en az 1 milyon elektrikli araç üretim kapasitesine hızla ulaşmaktır. Batarya üretiminde, 2030 yılına kadar 80 GWh kapasite oluşturmayı hedefliyoruz. Böylelikle otomotiv sektörüne güç kazandıracak; enerji depolama yatırımlarını da hızlandıracağız.” dedi.

Yeni Çip Üretim Tesisi Kurulacak

Kacır, çip yatırımları konusuna da değinerek, “Yapay zekayla birlikte önemi daha da artan çipler, teknolojik gelişimin yanı sıra uluslararası güç dengelerinin şekillenmesine de yol açıyor. Halihazırda savunma sanayimizin ihtiyaç duyduğu çiplerde tasarım ve yerli üretim kabiliyetine sahibiz. Gebze’de TÜBİTAK ve Ankara’da Aselsan iştiraki AB Mikronano, bu alanda sahip olduğu yetkinliklerle teknolojik bağımsızlığımıza katkı sağlıyor. Önümüzdeki dönemde yeni bir çip üretim tesisiyle savunma, otomotiv, beyaz eşya gibi endüstrilerde kullanılacak sensörlerin tasarım ve imalatını ülkemizde gerçekleştireceğiz. HIT-30 programında çip çağrısıyla da 65 nanometre ve daha ileri teknolojide yatırımlar için 5 milyar dolarlık destek sağlayacağız.” diye konuştu.

 

Daha Fazla Haber Okumak İçin Tıklayın!

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ